Početna

Početna
Uvodna
Događanja
Forum
Članstvo
Naša oprema
Planetarij
Svjetlosno onečišćenje
Radionica
(Astro)fotografije
Mala škola astronomije
Astronomski kutak
Zanimljivosti
Pomrčina Sunca 1999.
Poveznice


Sugestije i komentari

Svjetlosno onečišćenje - naš tihi neprijatelj

Što je to svjetlosno onečišćenje (zagađenje)? Zar tako nešto postoji? Kad ugasimo svjetiljku ne ostaje ni otrovan ni bilo kakav drugi trag!

No ipak, pokazalo se da prekomjerno svjetlo itekako može zagađivati čovjekov prirodni okoliš izazivajući mnogobrojne probleme: od zdravstvenih (nesanica, problemi s vidom), ekoloških (nestajanje cijelih populacija noćnih kukaca npr. krijesnica, pomor ptica, morskih kornjača i drugih životinja zbog dezorijentacije), sigurnosnih (zasljepljivanje sudionika u prometu, zapravo olakšano "operiranje" prijestupnika i kriminalaca), gospodarskih (prekomjerno i nepotrebno trošenje energije), do kulturoloških i astronomskih problema. Mi smo ustvari postali kultura bez noći i zvjezdanog neba.

"Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem."
(Zakon o zaštiti okoliša, članak 31, 3. listopad 2007.)

Ali, možemo li se mi odreći osvjetljenja u noćnim uvjetima? Svakako ne, jer se dio naših aktivnosti odvija i noću. No osvjetljenje možemo svesti na potrebnu mjeru tako da ne osvjetljavamo nebo, drveće, zidove zgrada, livade pored cesta i drugo što zapravo ne želimo osvijetliti.

Zbog toga nam se čini da prirodu svjetlosnog onečišćenja bolje ocrtava slijedeća definicija: "Svjetlosno onečišćenje ili zagađenje (engl. light pollution) je svaka nepotrebna, nekorisna emisija svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti."

Ako pogledamo gornje dvije sličice, možemo vrlo lako zaključiti što su uzročnici svjetlosnog onečišćenja s jedne strane, a s druge strane kako spriječiti odnosno smanjiti svjetlosno onečišćenje.

Svjetlosno onečišćenje uzrokuje neadekvatna odnosno nepravilno postavljena rasvjeta javnih površina i objekata koja svijetli najvećim dijelom prema horizontu i prema nebu.

Sprječavanje (smanjenje) svjetlosnog onečišćenja postiže se postavljanjem rasvjetnih tijela koja osvjetljavaju površine i objekte odozgo prema dolje, a njihova svjetleća površina je paralelna s tlom. To su ekološke svjetiljke. Slične onoj na desnoj slici.

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" i Astronomsko društvo Koprivnica organizirali su 28. listopada 2009. godine predavanje o svjetlosnom onečišćenju u povodu Međunarodne godine astronomije i Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine isto tako bio posvećen astronomiji. Predavač je bio vrhunski stručnjak, naš poznati fizičar i astronom docent dr. sc. Željko Andreić, predavač fizike i voditelj kolegija o svjetlosnom onečišćenju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te jedan od nositelja projekta monitoringa svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj. Predavanje je bilo zbilja vrhunsko.

Mi i dalje želimo informirati građane o problemu svjetlosnog onečišćenja. U slučaju zanimanja neke institucije ili udruge za ovu problematiku, možemo organizirati predavanje i razgovor o istoj.

Više o ovoj problematici možete naći na Internetu (npr. u pretraživaču Google upišete pojam za pretragu "svjetlosno onečišćenje" ili "light pollution"). Evo i nekih internetskih adresa na kojima je obrađeno ovo područje:

Prezentacija

Za Astronomsko društvo Koprivnica:
Ivan Gašparić, dipl. ing., predsjednik