Početna

25. (Virovitica) i 26. (Koprivnica) rujna 2009.: Galilejske noći

Kao što smo najavili Astronomsko društvo Koprivnica sudjelovalo je u događanjima pod nazivom "Galilejske noći" u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U petak 25. rujna peteročlana ekipa naše udruge (Leo Filip Kovačić, Klaudija Molnar, Željko Čiček, Đuro Molnar i Ivan Gašparić) bila je u Virovitici. Oko sedamnaest sati utovarili smo teleskope (Meade LX200 10" F/10 i Skywatcher ED 100/900 Pro) i krenuli s dva automobila.

U Virovitici su u 18:30 počela događanja izložbom teleskopa. Osim nas, sudjelovale su udruge i pojedinci iz Zagreba, Daruvara, Pitomače, Kloštra Podravskog i domaćini iz Virovitice. Naši teleskopi su privukli veliku pažnju posjetitelja.

Nakon toga mr. sc. Vlado Halusek iz Kloštra Podravskog održao je izvrsnu prezentaciju o 40 godina "osvajanja" Mjeseca. Posebno je zanimljivo da je on posjedio mjesta događanja u Americi i tako o nekim stvarima mogao svjedočiti gotovo "iz prve ruke".

Nakon prigodnog domjenka trebalo je biti održano i promatranje, ali bilo je dosta oblačno. Samo su domaći astronomi pokušavali "uhvatiti" planet Jupiter između oblaka. Zbog toga smo oko 22 sata krenuli kući, gdje smo sretno stigli malo iza 23 sata.

U subotu 26. rujna najavili smo javno promatranje na središnjem trgu u Koprivnici. Oko 19:30 skupili se nekoliko nas u Domu ZTK gdje smo utovarili "stari" Meade teleskop i odvezli ga na Trg, gdje smo ga montirali i pripremili za promatranje.

Uvjeti su bili gotovo katastrofalni: nemirna atmosfera puna vlage i prašine, strahovito svjetlosno onečišćenje kuglastih lampi, reklama, … Jedva smo uspjeli naći dvije zvijezde (Arktur i Altair) za poravnavanje teleskopa.

U tim uvjetima moglo se promatrati samo dva objekta: Mjesec u fazi prve četvrti i planet Jupiter s njegova četiri Galilejanska satelita. Kako je Mjesec bio vrlo nisko iznad horizonta, za manje od sat vremena "sakrio" se iza drveća gradskog parka.

Drugi problem je bio što je u gradu bilo nekako malo ljudi, iako je bilo relativno toplo. Ipak, kroz teleskop je pogledalo više od 50 građana, što i nije tako loše.

U prilogu možete pogledati nekoliko fotografija s ovih događanja koje nažalost nisu baš najkvalitetnije, jer je većina od njih snimljena mobitelom zbog problema s digitalnim fotoaparatom naše udruge. Svejedno nam se čini da one mogu oslikati ozračje ovih događanja.

Ivan Gašparić,
predsjednik Astronomskog društva Koprivnica