Početna

Početna
Gornja
Sunce u zviježđu
Mjesec
Mir
Pomrčina Sunca
Pomrčina Mjeseca
Naše Sunce
Sunčev sustav
Mliječna staza
Zvijezde
Kometi


Sugestije i komentari

9. Mliječna staza

Mliječna staza ime je naše galaksije, sastavljene od najmanje 100 milijardi zvijezda, od kojih je jedna obična i naše Sunce. Spiralnog je oblika, sa središnjim diskom gusto napučenim zvijezdama, a iz kojeg kao pramenovi izlaze spiralni krakovi u kojima su zvijezde puno rjeđe raspoređene. U jednom takvom vanjskom pramenu nalazimo se i mi s našim Suncem te se zajedno s njim okrećemo oko središta galaksije. Za jedan okret potrebno nam je oko 250 milijuna godina.

Kad bismo našu galaksiju mogli vidjeti izvana, vidjeli bismo da je, gledano sa strane, njezin disk spljošten tako da se gotovo sve zvijezde u njoj kreću u približno istoj ravnini. Promjer joj je oko 100.000 godina svjetlosti, a debljina diska u najvećem središnjem dijelu oko 10.000 godina svjetlosti. Sunce se nalazi gotovo na periferiji, udaljeno nekih 26.000 godina svjetlosti od središta galaksije. Godina svjetlosti je udaljenost koju svjetlost (brzinom od približno 300.000 km/sek.) prijeđe u godini dana, a iznosi približno 9.460.000.000.000 km.

Mliječnu stazu na noćnom nebu najbolje možemo zapaziti ljeti, kad je vidimo kao blijedu, magličastu traku koja s jednog do drugog horizonta prolazi visoko, gotovo iznad naših glava. Tada gledamo disk naše galaksije u smjeru središta pa se u 2mliječnu stazu2 stapa svjetlost milijuna pojedinačnih zvijezda. Ako za promatranje upotrijebimo optičko pomagalo, najbolje mali teleskop, vidjet ćemo nebrojeno mnoštvo zvijezda, prekrasna slika za svakog ljubitelja noćnog neba.

Koliko god velika, Mliječna staza je opet samo jedna od stotine milijardi drugih galaksija u svemiru, od kojih svaka sadrži na desetke i stotine milijardi zvijezda. Rasprostiru se u svim smjerovima kroz nezamislivo veliki prostor svemira. Nama najbliža prava galaksija je Andromeda, oko 2,5 milijuna godina svjetlosti od nas, jedina koja se može vidjeti golim okom. Najudaljenija pak galaksija, snimljena najvećim teleskopima, otprilike je 13 milijardi godina svjetlosti daleko od nas.

Tako možemo reći da su sve galaksije, pa tako i naša Mliječna staza, otoci u beskrajnom oceanu svemira. Pred takvom slikom zastaje dah i naša Zemlja doima se zaista samo kao sitno zrnce prašine, s kojeg s udivljenjem i strahopoštovanjem promatramo te pokušavamo proniknuti u tajne svemira.